Eublepharis macularius - Luipaardgekko

Luipaardgekko

Klik op de foto voor meer foto's

Nederlandse naam: Luipaardgekko, pantergekko
Engelse naam: Leopardgecko, panthergecko

Herkomst: Afghanistan, Pakistan, westen van India, Irak en Iran
Grootte: tot 25 cm
Levenswijze: bodembewoner
Wetgeving (CITES): geen
Leeftijd: 15-20 jaar

Familie: Gekkonidae
Onderfamilie: Eublepharinae
Geslacht: Eublepharis
Soort: Eublepharis macularius

Algemeen

Eublepharis macularius is een gekko uit de groep lidgekko's. Dit betekent dat ze hun ogen open en dicht kunnen doen. Eublepharis betekent letterlijk vertaald echt ooglid. Macularius betekent gevlekt.

Vindplaats Eublepharis macularius Eublepharis macularius werd voor het eerst beschreven door BLYTH in 1854 onder de naam Cyrtodactylus macularius. In 1885 werd de naam door BOULENGER veranderd in Eublepharis macularius.

Eublepharis macularius wordt in het wild aangetroffen in Afghanistan, Pakistan, het westen van India, Irak en Iran (zie figuur 1). Ze bewonen hier droge, steenachtige gebieden en zijn nachtactief. Overdag schuilen ze in grotten en onder stenen voor de zon.

Ze hebben geen hechtlamellen, maar teentjes met nageltjes. Ze kunnen wel klimmen, maar zijn bodembewonende dieren. Bij ons zien we ze echter regelmatig tegen de achterwand van het terrarium aanklimmen. Het zijn gekko's die in verschillende kleurslagen (morphs) binnen de hobby voorkomen. Wildkleur Eublepharis macularius hebben een geelachtige basis, met donkere stippen en een witte buik. Tegenwoordig kan je ze krijgen in allerlei verschillende kleuren en tekeningen.

Eublepharis macularius maakt gebruik van autotomie om aan roofdieren te ontsnappen. Autotomie betekent dat ze hun staart kunnen afwerpen. Deze blijft dan nog kronkelen zodat een roofdier zich daarop concentreert en de gekko de kans heeft te ontsnappen. Een staart groeit weer aan, maar zal niet meer zo groot en hetzelfde worden als de originele staart (geregenereerde staart).

Terrarium

Maten
De minimale maten voor een terrarium voor een koppel of trio Eublepharis macularius is 60 (L) x 40 (B) x 40 (H) cm. Wij vinden dit wel erg minimaal. Zelf houden wij een groep van 1 man en 3 vrouwen in een terrarium van 120 (L) x 50 (B) x 50 (H). Zet nooit meer dan één man in een terrarium. Dit zal tot gevechten leiden en uiteindelijk tot de dood van één van de mannen.

Bodembedekking
Als bodembedekking kan gebruik worden gemaakt van speelzand en/of speciaal daarvoor bestemd terrariumzand. Wij gebruiken zelf speelzand. Dit bevalt ons goed. Jonge dieren die net uit het ei zijn, zetten we eerst op keukenrol, totdat ze door de eerste vervelling heen zijn.

Temperatuur
De temperatuur in het terrarium moet tussen 25°C en 35°C zijn. Onder de spot mag het oplopen tot 35°C. In de koudste hoek 25°C. 's Nachts mag de temperatuur dalen tot 18°C-20°C. Wij verwarmen het terrarium door middel van lampen.

Verlichting
Eublepharis macularius behoeft geen UV verlichting. Het zijn nachtactieve dieren, waardoor ze in de natuur ook niet in de zon tevoorschijn komen. De verlichting overdag mag 10-12 uur aan staan.

Inrichting
De verdere inrichting kan bestaan uit een achterwand van kurkplaten of ander daarvoor geschikt materiaal. Wij hebben een achterwand die normaal in aquaria wordt gebruikt. De gekko's maken hier dankbaar gebruik van door er tegenaan te klimmen. Verder kan er gebruik worden gemaakt van stenen, flagstones die je opstapelt om zo schuilplaatsen te creëren, hout en (plastic) planten. Houd er rekening mee dat er voor iedere gekko een schuilplaats aanwezig moet zijn. Tevens mag een eilegbakje gevuld met vochtig materiaal niet ontbreken. Wij hebben deze gevuld met vochtige cocopeat vermengd met spaghnum. De gekko's gebruiken deze voor het leggen van eieren en tijdens het vervellen. In het terrarium moet tevens een drinkbakje met vers water staan. Regelmatig wordt hier door de gekko's uit gedronken.

Voedsel

Eublepharis macularius is een insecteneter. Drie keer per week geef je de dieren 3-4 kleine krekels die bepoederd zijn met een calcium- of vitaminepreparaat.Ook eten ze moriowormen, sprinkhanen en wasmotlarven. De diertjes hebben een vrij droge omgeving nodig. Twee tot drie keer per week sproeien we ze lichtjes zodat ze de druppels op kunnen likken en de luchtvochtigheid iets op kan lopen, vooral tijdens het vervellen. Wij geven ons voedseldieren ook groenten en fruit zodat ze als beter voedsel kunnen dienen. Doordat ze groente en fruit eten, krijgen ze vitaminen binnen zodat ook de gekko's deze binnen krijgen.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid bij Eublepharis macularius is niet moeilijk te zien. Na ongeveer 4-5 maanden is duidelijk te zien wat een man of vrouw is. Bij de man zie je duidelijk twee "ballen" aan de basis van de staart (figuur 1). Hierin bevinden zich de hemipenes. De vrouw heeft deze nauwelijks of niet (figuur 2).

Geslacht luipaardgekko man.jpg

Figuur 1. Man

Geslacht luipaardgekko vrouw.jpg

Figuur 2. Vrouw

Voortplanting

Om de dieren tot voortplanting te krijgen, doen wij ons dieren in winterrust. Gedurende een periode van twee weken wordt de daglengte teruggebracht van 12 uren licht per dag tot 9 uren licht per dag. Daarna doen wij de lichten voor een periode van 6 weken uit. De dieren worden in deze periode niet gevoerd, maar wel eens per week met water besproeid. De temperatuur in deze periode zakt naar 18-20°C overdag en daalt in de nacht tot 14-15°C. Na zes weken gaan de lichten weer aan. We bouwen gedurende twee weken de daglengte weer op tot 12 uren licht per dag. Ook beginnen we langzaamaan weer te voeren. Doordat de terraria in een aparte reptielenkamer staan waar ook terraria staan waarbij de lichten niet uit gaan, zitten de dieren overdag niet in compleet donker.

Na deze periode zal de man weer toenadering zoeken bij de vrouw en zal, wanneer de vrouw er klaar voor is, een paring plaatsvinden. Per keer worden twee eieren gelegd. Wij broeden de eieren uit op een temperatuur van 28°C in een krekelbakje waar vochtige vermiculiet in zit. Bij deze temperatuur komen de eieren na 60 tot 70 dagen uit. De jongen worden bij ons op dezelfde manier opgekweekt als de ouderdieren.

© 2010 GeRu Reptiles


Openen als PDF