Lepidodactylus lugubris - Rouwgekko

Lepidodactylus lugubris

Klik op de foto voor meer foto's

Nederlandse naam: Rouwgekko
Engelse naam: Mourning gecko

Herkomst: verschillende landen
Grootte: 8-10 cm
Levenswijze: boombewoner
Wetgeving (CITES): geen
Leeftijd: tot 5 jaar

Familie: Gekkonidae
Geslacht: Lepidodactylus
Soort: Lepidodactylus lugubris

Algemeen

De soort werd voor het eerst beschreven door DUMÉRIL en BIBRON in 1836 onder de naam Platydactylus lugubris. De naam Lepidodactylus lugubris werd voor het eerst gebruikt door FITZINGER in 1843. De naam van deze soort is in totaal 33 keer veranderd. Vanaf 1997 (MANTHEY & GROSSMANN 1997/COGGER 2000) heeft de soort weer de huidige naam.

Vindplaats Lepidodactylus lugubris L. lugubris komt in het wild voor van Zuidoost-Azië en Indonesië tot in Australië. De soort is in verschillende delen van zuid en midden Amerika geïntroduceerd; van Mexico tot Chili en Brazilië, maar ook op de Galapagoseilanden en Hawaï (figuur 1.). Het dier heeft een groot aanpassingsvermogen, waardoor hij in vele landen voorkomt; van tropische bossen tot rotsachtige streken en woestijnen.

De gekko's zijn parthenogenetisch. Dit wil zeggen dat een vrouwtje zich kan voortplanten zonder dat daarbij een mannetje aan te pas komt. Het merendeel van de exemplaren bestaat dan ook uit vrouwtjes. Mannetjes zijn zeldzaam.

De diertjes zijn verschillend van kleur en tekening. Ze hebben een gemarmerde rug die varieert in kleur van licht- tot donkergrijs. Ze hebben afgeplatte tenen waardoor ze tegen glas (gladde ondergrond) aan kunnen klimmen.

Terrarium

Maten
Wij huisvesten onze Lepidodactylus lugubris samen met Dendrobates leucomelas in een paludarium met de maten 50 (L) x 40 (B) x 80 (H) cm. Je kan ze ook in een eigen terrarium doen. Denk hierbij aan de volgende maten 30 (L) x 30 (B) x 30 (H) cm voor een enkel dier, 30 (L) x 35 (B) x 35 (H) cm voor twee dieren en 60 (L) x 40 (B) x 40 (H) cm voor meerdere dieren.

Bodembedekking
Als bodembedekking kan gebruik worden gemaakt van cocopeat, vermengd met spaghnum en bedekt met bladeren om het geheel het uiterlijk van een regenwoudbodem te geven. De bodembedekking die hier beschreven wordt is vochtvasthoudend en goede voedingsgrond voor planten.

Temperatuur
De temperatuur in het terrarium moet tussen 25˚C en 32˚C overdag zijn. 's Nachts mag de temperatuur dalen tot 18˚C-20˚C. Wij verwarmen het terrarium niet met extra lampen omdat de dieren op ons reptielenkamer staan waar het overdag tussen 25˚C en 30˚C is.

Verlichting
De enige verlichting waar wij gebruik van maken in het terrarium is een spaarlamp van 11 Watt. Doordat L. lugubris nachtactief is, is er geen behoefte aan UV verlichting. De verlichting overdag mag 10-12 uur aan staan.

Inrichting
Wij hebben ons terrarium ingericht met een kurk achterwand. We hebben takken van verschillende diktes in het terrarium geplaatst. Zorg voor zowel verticale als horizontale klimmogelijkheden. Vooral onder de lichtbron kunnen een aantal horizontale stokken geplaatst worden waar de gekko's op kunnen liggen zonnen. Wij hebben levende planten in het terrarium gezet. Wij maken gebruik van Ficus pumila en Philondendron scandens. Deze klimplant doet het goed in terraria en krijgt mooie grote bladeren waar de gekko's overheen kunnen klimmen. Ook Bromelia's en orchideeën zijn geschikt.

Voedsel

Lepidodactylus lugubris is voornamelijk een insecteneter. Drie á vier keer per week geef je de dieren voedseldieren, zoals kleine krekels, krulvliegen en andere kleine insecten die bepoederd zijn met een calcium- of vitaminepreparaat. Twee keer per week krijgen de gekko's van ons een fruitpapje zoals geprakte banaan, appel of aardbeien. Hier doorheen mixen we fijngemalen sepia. Hierdoor krijgen de dieren weer extra calcium binnen. Het terrarium mag één á twee keer per dag gesproeid worden. De dieren komen uit een omgeving waar het redelijk vochtig in de lucht is. Wij sproeien het terrarium 's ochtends en 's avonds. De dieren maken hier gebruik van door te drinken. Ze likken het water van bladeren, takken en de ramen. Een goede luchtvochtigheid is tevens belangrijk voor de vervelling. Als stelregel kan een luchtvochtigheid aangehouden worden van 50 tot 80%.

Geslachtsonderscheid

Mannen van deze gekkosoort zijn zeldzaam. In de terrariumhobby zul je ze niet of zelden tegenkomen. Het geslachtsonderscheid schijnt moeilijk te zijn, aangezien de mannen erg op de vrouwen lijken.

Voortplanting

Lepidodactylus kan zich het hele jaar door voortplanten. Na een aantal weken kan je bij de vrouwen verdikkingen in de buik zien ontstaan. Een teken dat ze eieren heeft. Ze leggen per keer twee hardschalige eieren die meestal bovenin het terrarium worden vastgeplakt. Wanneer ze op bladeren van een plant worden gelegd zijn ze vrij makkelijk uit het terrarium te halen en over te brengen naar een broedmachine. Bij ons worden ze op 28˚C uitgebroed in een krekelbakje waar we cocopeat in doen. In één hoek wordt het cocopeat nat gemaakt zodat de luchtvochtigheid hoog blijft. De eieren worden echter in de droge grond neergelegd. Ook kunnen de eieren wel uitkomen in het terrarium. Het is echter de vraag of de jongen het overleven of dat ze voor voedsel worden aangezien. De jongen worden bij ons hetzelfde gehuisvest als de ouderdieren. Let er wel op dat ze in een goed afgesloten bak worden geplaatst. Doordat ze klein zijn, ontsnappen ze door de kleinste gaatjes (bijvoorbeeld door de ruimte tussen de glasdeurtjes). De jongen worden elke dag gevoerd met fruitvliegjes en kleine krekeltjes die bepoederd zijn met een calcium- en/of vitaminepreparaat.

© 2010 GeRu Reptiles

Openen als PDF