Lygodactylus williamsi - Azuurblauwe gekko

Lygodactylus williamsi

Klik op de foto voor meer foto's

Nederlandse naam: Azuurblauwe gekko
Engelse naam: Electric blue gecko

Herkomst: Tanzania
Grootte: 6-8 cm
Levenswijze: boombewoner
Wetgeving (CITES): geen
Leeftijd: vrij onbekend, aangenomen wordt 3-10 jaar

Familie: Gekkonidae
Geslacht: Lygodactylus
Soort: Lygodactylus williamsi

Algemeen

Lygodactylus williamsi komt in het wild voor in Kimboza Forest (Morogoro regio) in het oosten van Tanzania (zie figuur 1) en werd voor het eerst beschreven door LOVERIDGE in 1952. Het is een endemische soort wat betekent dat het diertje alleen in dit gebied voor komt. Vindplaats Lygodactylus williamsi Het Kimboza Forest is één van de oudste wouden van Afrika en heeft slechts een oppervlakte van 405 hectare.

Uitgegroeide mannen zijn vaak felblauw van kleur met een mooie oranje buik. Vrouwen zijn over het algemeen groen van kleur. Ook zij kunnen een lichtoranje buik hebben.

Het zijn interessante, dagactieve gekko‘s met een nieuwsgierig karakter. Vooral wanneer er eten in het terrarium wordt gedaan, rennen ze heen en weer en jagen achter alles aan wat beweegt. Lygodactylus williamsi heeft pootjes met hechtlamellen aan de tenen, waardoor ze tegen glas aan kunnen lopen. Soms zie je ze ook ondersteboven tegen de bovenkant van het terrarium lopen.

Terrarium

Maten
Wij huisvesten 1.2 Lygodactylus williamsi in een terrarium van 60 (L) x 40 (B) x 40 (H) cm.

Bodembedekking
Als bodembedekking kan gebruik worden gemaakt van cocopeat, vermengd met spaghnum en bedekt met bladeren om het geheel het uiterlijk van een regenwoudbodem te geven. De bodembedekking die hier beschreven wordt is vochtvasthoudend en goede voedingsgrond voor planten.

Temperatuur
De temperatuur in het terrarium moet tussen 25°C en 32°C overdag zijn. ‘s Nachts mag de temperatuur dalen tot 18°C-20°C. Wij verwarmen het terrarium niet met extra lampen omdat de dieren op ons reptielenkamer staan waar het overdag tussen 25°C en 30°C is. Ook een UV lamp geeft enige warmte af (al is dit minimaal). Mocht je het niet warm genoeg krijgen in het terrarium zorg dan, naast UV verlichting, voor een warmtebron.

Verlichting
De enige verlichting waar wij gebruik van maken in het terrarium is een Exo Terra Repti Glo 5.0 UV-B lamp. Doordat L. williamsi dagactief is, is er behoefte aan UV verlichting. Dit is nodig om bepaalde vitaminen en mineralen aan te maken in hun lichaam, zoals calcium en vitamine D3. Overdag krijgen de dieren 12 uur licht.

Inrichting
Wij hebben ons terrarium ingericht met een kurk achterwand. We hebben takken van verschillende diktes in het terrarium geplaatst. Zorg voor zowel verticale als horizontale klimmogelijkheden. Vooral onder de lichtbron kunnen een aantal horizontale stokken geplaatst worden waar de gekko‘s op kunnen liggen zonnen. Aangezien de gekko‘s in de natuur in het regenwoud leven, dient er gebruik te worden gemaakt van planten. Wij hebben levende planten in het terrarium gezet. Aan de ene kant hebben we Ficus pumila geplaatst. Aan de andere kant staat in een hoek een Philondendron scandens. Deze klimplant doet het goed in terraria en krijgt mooie grote bladeren waar de gekko‘s overheen kunnen klimmen. Ook Bromelia‘s en orchideeën zijn geschikt.

Voedsel

L. williamsi is voornamelijk een insecteneter. Drie à vier keer per week geef je de dieren voedseldieren, zoals kleine krekels, krulvliegen en andere kleine insecten die bepoederd zijn met een calcium- of vitaminepreparaat. Twee keer per week krijgen de gekko‘s van ons een fruitpapje zoals geprakte banaan, appel of aardbeien. Hier doorheen mixen we fijngemalen sepia. Hierdoor krijgen de dieren weer extra calcium binnen.

Het terrarium mag een aantal keren per dag gesproeid worden. De dieren komen uit een regenwoudomgeving waar het redelijk vochtig in de lucht is. Wij sproeien het terrarium ‘s ochtends en ‘s avonds. De dieren maken hier gebruik van door te drinken. Ze likken het water van bladeren, takken en de ramen. Een goede luchtvochtigheid is tevens belangrijk voor de vervelling. Als stelregel kan een luchtvochtigheid aangehouden worden van 50-80%.

Wij geven ons voedseldieren ook groenten en fruit zodat ze als beter voedsel kunnen dienen. Doordat ze groente en fruit eten, krijgen ze vitaminen binnen zodat ook de gekko‘s deze binnen krijgen.

Geslachtsonderscheid

Het geslachtsonderscheid is niet puur door de kleur te bepalen. Wanneer de omstandigheden in het terrarium niet optimaal zijn (te koud, te droog) dan kunnen ook mannen een groen/bruine kleur hebben, waardoor ze erg op de vrouwen lijken. Mannen kun je herkennen aan een verdikte staartwortel en pre-anaalporiën. Vrouwen hebben dit niet.

Geslacht Lygodactylus williamsi man

Figuur 1. Man

Geslacht Lygodactylus williamsi vrouw

Figuur 2. Vrouw

Voortplanting

Wanneer de man en vrouw geslachtsrijp zijn, is er grote kans dat er paringen waar te nemen zijn. De man maakt zijn keel groot en bolt zijn rug. Hij knikt met zijn kop en achtervolgt de vrouw door het terrarium. De vrouw zal haar staart een eindje omhoog doen wanneer ze klaar is voor de paring, waarna de man één van zijn hemipenes in de cloaca van het vrouwtje naar binnen brengt. Een paring, zo wij die hebben waargenomen, duurt ongeveer vijf minuten.

Na een aantal weken kan je bij de vrouwen verdikkingen in de buik zien ontstaan. Een teken dat ze eieren heeft. Ze leggen per keer twee hardschalige eieren die meestal bovenin het terrarium worden vastgeplakt. Wanneer ze op bladeren van een plant worden gelegd zijn ze vrij makkelijk uit het terrarium te halen en over te brengen naar een broedmachine. Bij ons worden ze op 28°C uitgebroed in een krekelbakje waar we cocopeat in doen. In één hoek wordt het cocopeat nat gemaakt zodat de luchtvochtigheid hoog blijft. De eieren worden echter in de droge grond neergelegd. Ook kunnen de eieren wel uitkomen in het terrarium. Het is echter de vraag of de jongen het overleven of dat ze voor voedsel worden aangezien. De jongen worden bij ons hetzelfde gehuisvest als de ouderdieren. Let er wel op dat ze in een goed afgesloten bak worden geplaatst. Doordat ze klein zijn, ontsnappen ze door de kleinste gaatjes (bijvoorbeeld door de ruimte tussen de glasdeurtjes). De jongen worden elke dag gevoerd met fruitvliegjes en kleine krekeltjes die bepoederd zijn met een calcium- en/of vitaminepreparaat.

© 2010 GeRu Reptiles


Openen als PDF